Wijnhuis : Fratelli Serio & Battista Borgogno.
Druif : 100% Nebbiolo.
Aanplanting : 1982 – 1992 – 1998 (3 hectare in totaal)
Zone : de wijngaarden bevinden zich in het hart van Barolo, op de heuvel Cannubi die ten zuiden, zuidwest en zuidoost gericht is en dit op een hoogte vanaf 260m tot 300m.
Snoeimethoden : Traditioneel Guyot.
Bodem : fijn zand en kalksteen.
De oogst : Manuele oogst in oktober.
Vinificatie : De maceratie vindt plaats in contact met de schil gedurende 30-40 dagen in een open houten ton.
Meermaals per dag wordt de schil / pulp die boven komt drijven (ook wel cappello genoemd) terug onder gedompeld in het sap, zo verkrijgt men meer tannines en extra smaak aroma’s in de wijn.
Hierna volgt de spontane malolactische gisting in stalen vaten.
De veroudering gebeurd in houten vaten van 25-50HL (Garbelletto vaten, typisch voor Barolo) vervaardigd uit Sloveense eik.
De wijn blijft voor minimum 30 maanden rijpen in deze vaten, een Riserva minimum 52 maanden.
De duur van de rijping op hout is variabel en volgt de behoeften van de individuele jaargangen.
Normaal gebotteld in de zomer om verfijning in de fles te garanderen, waarbij deze ongeveer zes maanden horizontaal in het wijnhuis blijft rijpen.
Geur : De neus is verfijnd en omhullend met bloemige en fruitige tonen die afhankelijk van het jaar evolueren naar hints van zoethout, tabak en kruidige tonen.
Smaak : In de jonge jaren zijn de tannines redelijk krachtig, aanzet is het extreem rond, met elegante en zijdezachte tannines op leeftijd, mooi in balans met hints van kruiden en rijp rood fruit. De afdronk is lang en harmonieus.
Food & Wine : Aan tafel begeleidt het bij elegantie een pasta met wild vleessaus of risotto al Barolo en paddenstoelen, rood vlees, gebraad, wild, gestoofd vlees en kazen van Buona stagionatura.
Extra info : Alle flessen zijn altijd genummerd op het etiket.
Voordat de wijnen in grote eiken vaten worden opgeslagen om te rijpen, wordt er (afhankelijk van de weersomstandigheden van dat jaar en de kwaliteit van de druiven) beslist of de drie wijngaarden apart, samengevoegd of gedeeltelijk vermengd worden.
Tegelijkertijd wordt er één enkele wijngaard voor de Barolo Cannubi Riserva gekozen, in de beste jaargangen. Zo verrast de wijn ons elk jaar met andere en unieke tonen.
14%
75 CL
2019